proefles xylofoon bouwen - Proefles Xylofoon Bouwen - Dragon1 Schooltv




Proeflessen Overzicht   Praktikum

Bestuderen   Oefenen   Toetsen

Proefles Muziek - Praktikum

Online Xylofoon

Xylfoon Bouwen


Een voorbeeld van een toonladder, bestaande uit 8 noten, op een notenbalk

Een muziekinstrument is leuk om te bespelen, maar ook om zelf te maken. Een xylofoon, een percussieinstrument, wordt van hout gemaakt. Het instrument bestaat uit een aantal in lengte aflopende latten, die op een houten drager liggen. Je bespeelt het met een kloppertje.

Drager

Met vier latjes maak je het raamwerk, waar de klank-latjes op rusten. De zijkanten ongeveer 12 centimeter, de lange kanten ongeveer 40 centimeter. Voor een groter instrument, met meer klanklatten, gebruik je grotere maten. Aan de bovenkant sla je een aantal spijkers, waar straks de klanklatten precies tussen passen.

Latjes

Zaag een aantal latjes, van ongeveer een halve centimeter dik, en ongeveer drie centimeter breed. De lengte van de latjes wordt verschillend. Je begint met een lat van ongeveer vijfentwintig centimeter. De volgende latten worden steeds korter. Zaag de latjes niet allemaal in één keer. Begin met één klank-lat en zaag de volgende pas als je deze op de juiste toon hebt.

Stemmen

Met behulp van een stemapparaat of met een app op je mobiel test je of de lat de juiste toon geeft, als je erop slaat. Klinkt de toon te laag? Dan maak je het latje wat korter. Klinkt het te hoog? Dan zaag je een nieuw latje.

Klank

Je instrument klinkt het mooist, als de klanklatten vrij liggen, liefst niet meteen op het hout van het onderstel. Plak daarom kleine stukjes vilt of rubber tussen de spijkers op het onderstel. Leg hier de klanklatten op.


--Dragon1 SchoolTV--
Leer overal en altijd.
Dragon1 SchoolTV is de online digitale school die je kunt gebruiken, wanneer je maar wilt.
Gebruik de primaire digitalee school om te leren over: proefles xylofoon bouwen - Proefles Xylofoon Bouwen - Dragon1 Schooltv.
Leer over taal, rekenen, biologie, aardrijkskunde, natuurkunde,scheikunde, economie, psychologie, burgerschap en meer.